Cadastru teren

Cadastru teren

Cadastru Teren  Cand vorbim de terenuri, de orice fel, indiferent de destinatie, provenienta publica sau privata, facem referire la fondul funciar. Astfel, cunoasterea si planificarea modului de utilizare al terenurilor (al fondului funciar) se realizeaza numai in baza unui cadastru general. Asadar, terenurile se clasifica in cinci grupe de terenuri in functie de necesitatile provenite de la un cadastru teren.

- terenuri cu destinatie agricola, unde sunt cuprinse toate terenurile ce deservesc procesului productiei agricole si anume terenuri agricole productive (libere- de ex: arabil, livezi, etc) si terenuri agricole ocupate (cu constructii, instalatii, amenajari specifice, spatii depozitate, etc)

Acte cadastru teren

Acest tip de destinatie subliniaza deopotriva cum este utilizat terenul respectiv, pe de o parte ca metoda de productie si munca in agricultura si pe de alta parte un spatiu unde pot fi amplasate constructiile necesare acestei productii (cum ar fi instalatiile de irigare sau cel mai important: constructiile de depozitare care trebuiesc a fi spatioase pentru a depozita intreaga productie). Cadastrul agricol cuprinde in afara informatiilor ce se regasesc si in cadastrul general, informatii suplimentare necesare procesului de productie agricola.

-terenuri cu destinatie forestiera, unde sunt cuprinse padurile si terenurile deservite impaduririi fiin fie proprietate de stat, fie proprietate particulara. In cadrul acestei grupe se regasesc terenuri forestiere productive (terenuri pentru impadurire) si terenuri forestiere neproductive (rape, bolovanisuri, stanci, etc).

-terenuri aflate in permanenta sub ape fiind reprezentate de terenurile ocupate cu apele curgatoare (paraie, rauri, fluvii) si de apele statatoare (lacuri, balti, mare). In cadastrul general, terenurile ocupate cu ape sunt indentificate si reprezentate prin limitele lor, respectand reglementarile de folosire si protectie a apelor. Cadastrul apelor cuprinde informatii ce fac referire la caracteristicile naturale ale cursurilor de apa, lucrarile de stapanire, folosire si protectie a caltiatii apelor.

-terenuri in intravilan, unde sunt incluse toate terenurile situate in perimetrul localitatilor urbane si rurale in vederea stabilirii limitei intravilanului, in conformitate cu legislatia urbanistica in vigoare. Cadastrul terenurilor cu construcii din intravilan se executa concomitent cu cel general. In plus, se mai efectueaza evaluarea economica si introucerea sistemului de publicitate a cartii funciare. Terenurile intravilane sunt constructiile pentru locuinte, administratie, industrie, cultura, publice, etc.

-terenuri cu destinatii speciale, unde se regasesc mai multe tipuri de terenuri speciale: Terenuri utilizate pentru transporturi rutiere, feroviare, navale si aeriene, cuprinzand constructiile aferente acstor tipuri de destinatii. Aici intra un teren amplu, cu suprafata mare. In cazul aeroporturilor se ia in considerare, la constructia acestuia, pistele de decolare/aterizare care sunt special dimensionate. Terenuri ce contin constructii si instalatii pentru transportul energiei electrice, a gazelor naturale, telecomunicatiilor, etc. Terenuri subordonate exploatarilor. Terenuri care sunt rezervatii naturale, monumente ale naturii, situri arheologice, plaja si altele. Pentru aceste tipuri de terenuri se stabileste un alt fel de sistem de evidenta, spre exemplu in cazul transportului feroviar se va mentiona cadastrul terenurilor destinate cailor ferate (suprafete ocupate de linii, statii, ateliere, cantoane, etc). Acelasi lucru se poate realiza pentru drumurile rutiere. Reprezentarea terenurilor cu destinatie speciala se face grafic pe planuri si harti cadastrale prin conturul respectiv si se evidentiaza scriptiv in cadastrele si cartile funciare speciale.