Cadastrul

1_03Cadastrul include in mod normal detalii despre proprietate, despre teren, despre practica si despre locatii precise, unele incluzand coordonate GPS, dimensiunile si ariile, plantatiile si zonele rurale si valorile individuale ale parcelelor de pamant. Cadastrul este folosit in multe state in lume, unele in combinatie cu alte domenii cum ar fi registratura.

In majoritatea statelor, sistemul legal s-a dezvoltat in jurul sistemului administratv local si se folosesc dimensiunile si locatiile pacelelor descrise in documetatia legala. Cadastrul este o sursa fundamentala de date in disputele dintre proprietari.

Cadastrul este sistemul unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica a tuturor imobilelor de pe un teritoriu administrativ. Entitatile de baza ale acestui sistem sunt parcela, constructia si proprietarul. Sistemul de evidenta al cadastrului are ca finalitate înscrierea în registrul de publicitate imobiliara. (Cadastrul general este sistemul de evidenta al imobilelor de pe întreg teritoriul tarii.)

Functia tehnica a cadastrului se realizeaza prin determinarea, pe baza de masuratori, a pozitiei configuratiei si marimii suprafetelor parcelelor si constructiilor pe destinatii, categorii de folosinta si pe proprietari.

Functia economica evidentiaza elementele tehnice necesare stabilirii valorii de impozitare a imobilelor si calcularii impozitelor asupra veniturilor realizate din tranzactii imobiliare.

Functia juridica se realizeaza prin identificarea proprietarului pe baza actului de proprietate si prin înscrierea în cartea funciara

Publicitatea imobiliara are ca obiect înscrierea în cartea funciara a actelor si faptelor juridice referitoare la imobilele din acelasi teritoriu administrativ si se realizeaza de catre oficiile teritoriale (O.C.P.I.) pentru imobilele situate în raza de activitate a acestora. Una sau mai multe parcele alaturate de pe teritoriul unei unitati administrativ-teritoriale, indiferent de categoria de folosinta, apartinând aceluiasi proprietar, formeaza un imobil care se identifica printr-un numar cadastral unic si se înscrie într-o carte funciara.

Cadastrul realizeaza identificarea, masurarea, descrierea si inregistrarea imobilelor (apartamente, terenuri, case) in documentele cadastrale si reprezentarea acestora pe harti si planuri cadastrale.

Cartea funciara cuprinde descrierea imobilelor si inscrierile referitoare la drepturile reale imobiliare, la drepturile personale, la actele, faptele sau la raporturile juridice care au legatura cu imobilele. Pe scurt, inscrierea in Cartea Funciara (intabularea) unui imobil, are aceeasi functie ca si cartea de identitate pentru o persoana.

In prezent, cadastrul si intabularea nu se pot face separat. Documentatiile cadastrale se inscriu automat in Cartea Funciara.

O harta de cadastru arata punctele in care diverse proprietati se ating, zonele controversate dintre vecini, delimitarile funciare si parcelele de pamant. Unele harti de cadastru arata detali aditionale cum ar fi numele districtelor, identificatoarele unice, certificatele si titlurile, pozitiile structurilor existente, sectiunile si alte numere specifice din zona respectiva, impreuna cu numele strazilor.