Administrarea teritoriala este modul in care regulile terenului sunt aplicate si facute operationale. Administrarea terenurilor, atat formala cat si informala, are un numar extensiv de sisteme si procese de controlat. Procesul administrarii terenurilor includ transferul de drepturi de la o parte la alta prin vanzari, inchiriere, arenda, donatie sau mostenire. De asemenea administrarea teritoriala se face prin stabilirea unor legi si reguli legate de terenuri, folosirea mijloacelor care sa conserve mediul intr-un anumit teritoriu, primirea banilor pe un anumit teritoriu, rezolvarea conflictelor legate de proprietate sau de folosirea pamantului. Aministrarea terenului poate fi impartita in patru componente: juridice, de reglementare, fiscale si de management informational. Aceste functii de administrare a terenului pot fi preluate de agentii responsabile de chestionare si mapare, inregistrare teritoriala si valorificare a pamantului.
Un exemplu timpuriu al folosirii notiunii de administrare teritoriala a aparut in 1973, la Seminarul Administrarii Teritoriale din Kuala Lumpur, Malaysia. Aranjamentele de administrare teritoriala au aparut in 1985.
Domeniul urbanismului si amenajarii teritoriului este unul de o importanta deosebita in cadrul administratiei publice, prin prisma unor elemente specifice pentru definirea, urmarirea si apararea interesului public si a dezvoltarii durabile si sustenabile a comunitatii.
Conform Constitutiei, teritoriul Romaniei este organizat, sub aspect administrativ, in comune, orase si judete.in conditiile legii, unele orase sunt declarate municipii.Din punct de vedere istoric, exista 3 provincii traditionale: Valahia (formata din regiunile Oltenia, Muntenia si Dobrogea), Moldova si Transilvania (formata din regiunile Banat, Crisana, Maramures si Ardeal).
Comuna, unitatea elementara de organizare administrativa, este formata dintr-unul sau mai multe sate si este condusa de un consiliu local si un primar ales.Romania are 2.685 de comune insumand 13.285 de sate, respectiv cu o medie de cinci sate pe comuna.
Orasul este unitatea administrativa condusa de un consiliu local si un primar ales.Orasele mai importante pot fi declarate municipii. Romania are 263 de orase, dintre care 82 sunt municipii.
Judetul este unitatea administrativa condusa de un consiliu judetean si un prefect. Consiliul judetean este ales pentru a coordona activitatea consiliilor comunale si orasenesti, avand ca scop concentrarea interesului asupra serviciilor publice de importanta la nivel judetean. Guvernul numeste un prefect in fiecare judet pentru a fi reprezentantul sau local.Romania are 41 de judete plus municipiul-capitala Bucuresti, care are un statut similar cu acela de judet. Un judet are, in medie, o suprafata de 5 800 km2 si o populatie de 500 000 de locuitori.
Practica administrarii terenurilor este mai veche decat termenul prezent de administrare teritoriala. Prima mentiune de cadastru si de colectare secventiala de taxe a aparut in anul 1533 in partea de nord a Olandei. Mai tarziu in secolul XVII s-au gasit cadastre in Suedia si in Germania.