Cadastru si inscrierea in Cartea Funciara - Intabularea

Cadastru si inscrierea in Cartea Funciara - Intabularea

Cadastru    Atunci cand intram in posesia unui impobil este bine sa stim cateva lucruri despre cadastru, despre intabulare, despre cartea funciara si ce anume presupun acestea. In cazul in care va gasiti in pozitia de a efectua o astfel de procedura trebuie sa stiti ca firmele care se ocupa de intocmirea documentatiei cadastrale necesare si de lucrarile topografice sunt numeroase si va stau la dispozitie.

    Cadastrul se ocupa cu prezentarea pe suportul unor planuri si a unor harti cadastrale a tuturor imobilelor in urma identificarii, masurarii si descrierii acestora, in timp ce in cartea funciara sunt insemnate referinte asupra drepturilor reale personale, imobiliare, dar si a tuturor actelor si raporturile emise de catre Instantele de Judecata care au ca obiect imobilul descris. Intabularea, sau asa cum o mai regasim denumita "Inscrierea in Cartea Funciara" are aceleasi caracteristici pe care le are o carte de identitate asupra unei persoane. Este bine de stiut ca intabularea si cadastrul se realizeaza concomitent, adica in urma documentelor cadastrale, imobilul este inscris in Cartea Funciara. Aceste proceduri se realizeaza atunci cand se intocmeste la notariat un act de vanzare-cumparare, de donatie ori de schimb sau in caul in care propietarii unui imobil doresc sa obtina un credit ipotecar si doresc sa garanteze cu acesta. Drepturile indicate in Cartea Funciara sunt reale si pot constitui drepturi reale de garantie, de folosinta, de concesiune, drepturi de administrare, de servitute sau de abiatie, drepturi de uz, de uzufruct, de superficie si nu in ultimul rand dreptul de proprietate.

      Pentru a face mai bine deosebirea dintre cadastru si intabulare, retineti ca primul consta in operatii tehnice, adica masuratori si intocmiri de planuri, in timp ce, cea de a doua operatie consta in efectuarea unei operatiuni juridice care sa asocieze proprietarul cu imobilul detinut de catre acesta.

Intabularea  Topografia reprezinta realizarea documentatie cadastrale si alcatuirea unor planuri aferente unui anumit imobil. Suprafata de teren masurata admite si alte proceduri, cum ar fi proiectarea si raportarea. In cadrul acestei documentatii trebuie sa fie insemnat fiecare amanunt cu privire la planimetria sau nivelmentul terenului, este necesara prezenta unor puncte conditionate de scara si de precizia dorite. Orice detaliu poate modifica complect reprezentarea cadastrala a unui imobil, iar acest lucru va poate pune in fata unor situatii extrem de neplacute.

    Inainte de a efectua procedurile de cadastru si intabulare este necesara prezenta proprietarului sau a unui imputernicit care sa detina toate actele necesare: actul de proprietate, actul de donatie sau certificatul de mostenitor (dupa caz), actul de identitate al propietarului, un certificat fiscal obtinut de la Directia de Taxe si Impozite, o cerere tip completata si semnata de catre proprietar impreuna cu declaratia privind limitele imobilului masurat, dar si o cerere de inregistrare in Cartea Funciara. Cele din urma sunt furnizate de catre un expert autorizat in lucrarile de cadastru. Dupa ce dosarul este complet firma de la care ati obtinut majoritatea actelor se va deplasa la fata locului si va realiza masuratorile necesare. In urma completarii cererilor, a achitarii unui avans si a sumei integrale percepute de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara se vor elibera un contract si o chitanta. In continuare firma se va ocupa de intocmirea unei documentatii (calcule, schitele, planurile etc.) si impreuna cu actele inmanate de dumneavoastra (act de propietate, declaratie notaria, certificat fiscal etc.) aceasta le va depune in cadrul Oficiului de Cadastru de unde, dupa o verificare atent realizata de catre un insector, dosarul este trimis la Biroul de Carte Funciara. Acolo imobilul este inscris si dosarul este retrimis. Unele birouri de cadastru se ocupa si de ridicarea documentatiei avizate si de predarea acesteia proprietarului. Costurile percepute de astfel de firme reprezinta pe de o parte onorariul acesteia, iar pe de alta parte taxa pretata de OCPI.

      Costurile aferente procedurii cadastrale variaza in functie de perioada in care doresti sa fie finalizata, de specificul acesteia, dar si de cat de mult cer birourile de cadastru pe care le-ati ales. In orice caz, cadastrul trebuie sa contina date verificabile atat pentru imobil, cat si pentru proprietar si este necesar ca acestea sa coincida cu specificatiile din Cartea Funciara.

Inscrierea in Cartea Funciara      De retinut este faptul ca necesara intabularii imobilului este documentatia cadastrala care nu se poate realiza exclusiv de catre proprietar, ci doar cu ajutorul unor firme specializate si a unui inginer in domeniu. Procedura poate sa dureze aproximativ a luna, iar costurile pot ajune si pana la 1000 de lei, in functie de specificul fiecarui imobil in parte.

      Chiar daca la prima vedere nu reusiti sa gasiti o utilitate cadastrului, trebuie sa tineti cont ca, in situatii neplacute, acesta reprezinta o dovada de necontestat: veti stii exact cat detineti si unde se situeaza cu exactitate. Pe de alta parte, cadastru ajuta la consemnarea reala a drepturilor proprietarilor si pe baza lui se stabilesc taxele si impozite aferente. O alta calitate caracteristica a cadastrului are legatura cu protejarea mediului inconjurator deoarece institutiile statului care presteaza servicii de ocrotire, amenajare si ingrijire a spatiilor publice vor stii exact care este domeniul de care trebuie sa se preocupe.